Sök
  • Zensing

Hur det hela började

Som barn tyckte jag väldigt mycket om att teckna och måla. Jag kunde vara uppslukad i timmar med penna eller pensel i handen. Oftast tecknade jag av fotografier av människor. Många gånger idoler och kändisar. När det var dags att söka till gymnasiet så sökte jag endast till en linje, som på den tiden var helt ny och endast på prov - Estetisk praktisk linje med bildinriktning. Mamma undrade om jag inte skulle söka något andrahandsval ifall jag inte blev antagen (det var mycket höga antagningspoäng) men jag var självsäker och bestämd. Det skulle gå, inget annat var möjligt. Och så blev det. Två härliga år med femton timmar målning, teckning, slöjd, keramik, film och fotografi i veckan. Det blev mina roligaste skolår.

Från att ha älskat målning och teckning så föll det sig så att lärarinnan i målning var en snobbig överklassdam (som jag minns det i alla fall) vid namn Birgitta och hon ville att vi slaviskt skulle följa konstens alla regler innan vi fick lov att bryta dem och vara fria i vårt skapande. Hon kritiserade oss ständigt och endast de som var riktigt duktiga och målade så att det knappt gick att se skillnad på om det var målning eller fotografi, fick beröm. Kanske är jag orättvis nu men jag vill ändå hävda att Birgitta tog död på mitt intresse för målning. Det blev helt enkelt inte roligt längre. Men istället så fann jag glädjen i fotografin och filmen. I de ämnena hade vi nämligen en fantastiskt fin lärare som kom från island, Magnus. Han var så snäll, engagerad, kompetent och gav massor av uppmuntran. Jag lärde mig grunderna i fotografering och mörkrumsteknink. I film fick vi göra reklamfilm och vår film i gruppen jag tillhörde blev utsedd till årets bästa film och priset för det blev en gratisbiljett till slutantagningen för Dramatiska institutets filmskaparutbildning. Tyvärr så ville ödet annorlunda. Magnus misstog sig på datumet och vår grupp missade finalchansen.


(På bilden nedan jag 1989)

#fotografi #fotografering #film #konst #ungdom

Jag år1989

82 visningar

Nacka & Stockholm