Sök
  • Zensing

Första jobbet efter skolan

Lika självsäker som jag var när jag sökte till gymnasiet var jag när jag sökte mitt första jobb efter skolan. På den tiden tog man fram telefonkatalogens gula sidor när man behövde hitta företag. Jag slog upp bokstaven "F" letade mig fram till orden som började med "foto" sedan blundade jag och lät pekfingret slumpvis (fast jag tror inte på slumpen men det är en annan sak) falla på ett företag på sidan och sedan öppnade jag ögonen och läste "Fotolaboratorium - OdenLab". Sommarlovet hade precis börjat. Jag tog med mig min portfolio (med lite stillebenbilder och några bilder på svanar) och åkte in till Odenplan och Norrtullsgatan. Gick nerför trapporna till källarlokalen och klev in. Bakom disken stod en stor karl som plockade med filmrullar som skulle ner i det gråa beställningspåsarna.

- Hej, jag heter Evalena. Jag skulle vilja jobba här. Jag tog fram min portfolio och visade honom bilderna.

Mannen synade mig från topp till tå och skrattade lite innan han sa:

- Lilla flicka, du har fina bilder men det här är inget jobb för en ung tjej. Det här är ett mycket tufft jobb. Och dessutom har jag redan en som jobbar här.

- Okej men om du ändrar dig så kan du vill ringa mig? Jag skrev ner mitt telefonnummer på en lapp och sedan begav jag mig iväg och började mitt sommarlov. Jag sökte inga fler jobb utan väntade mig ett samtal från mannen på fotolabbet. Och mycket riktigt efter en månad ringde han och sa att den han hade som anställd skulle sluta och åka till New York. När kunde jag börja, undrade han. Den första vändan jag arbetade på OdenLab blev hela fem roliga år fulla av experimenterande i olika mörkrumstekniker. Eftersom det inte fanns några datorer och Photoshop på den tiden använde man vasselin på linsen eller en nylonstrumpa för att softa bilderna. Jag gick kurs hos Kodak i handkolorering och handretusch. Vännerna ställde såklart upp som fotomodeller.


#Fotografi #Filmframkallning #Fotolabb #Gulasidorna #OdenLab


0 visningar

Nacka & Stockholm